sunnuntai, tammikuuta 30, 2011

MAX Blog Award -kilpailu

Sain kutsun osallistua mukaan Whirlpoolin järjestämään kilpailuun testaamaan heidän uutta innovaatiota eli perinteisen mikroaaltouunin sekä uunin yhdistelmää ja raportoida kokeiluista vähintään kolme kertaa ajalla 3.2. - 10.3.
Hmm...aika mielenkiintoista, mietin. En juurikaan käytä mikroaaltouunia mutta perinteistä kyllä joten tämä tuntui niin hauskalta, että oli pakko vastata kutsuun kyllä!

Uunin saan käyttöön varmaankin viikolla kuusi (6) ja siitä alkaakin sitten mielenkiintoinen kuukausi :). Kannattaa seurata raportointiani miten kokeiluni uunin parissa etenee.

Ensi viikolla on myös mielenkiintoinen tapaaminen muiden kisaajien kera sekä tunnetun keittiömestarin alustus. Raporttia luvassa siitäkin!

Nyt jännityksellä ensi viikkoon!

Raparperi-vaniljapiirakka

Viime kesänä bongasin Lapissa eräässä ruokakaupassa ihanan piirakan leipomon tiskiltä ja ajatus alkoi heti ruksuttamaan, että miten sen tekisin itse. Olin menossa anopin mökille heitä & vieraita ennen ja halusin leipoa jotain yllätykseksi. Helpolla olisin päässyt, jos olisin ostanut palat kaikille mutta halusinkin kehittellä oman versioni ihan vaan "katseen" perusteella eli ei mitään hajua onko maku sinnepäinkään.
Meidän perheen piirakkalistan kärkeen tämä pomppasi kyllä saman tien....ja hyvin maistui appiukollekin :).

Piirakan salaisuus on siinä, että keitin paksun vaniljakastikkeen jota humpsautin piirakkapohjaan lusikalla.

Ensin kannattaa keitellä vaniljasoossi, koska se saa olla vaikka kylmää! Ja vielä ihan ennakkoon, että tätä vaniljasoossia ei saa missään nimessä lähteä säveltämään kevyemmäksi. Tämä on aitoa parhaimmillaan!

Paksu vaniljasoossi:
  • 6 dl täysmaitoa
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 vaniljatanko
  • 6 kananmunan keltuaista
  • hieman perunajauhoja
Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja vedä veitsellä siemenet maidon sekaan.
Laita maito kiehumaan ja vatkaa samalla sokeri ja kananmunankeltuaiset vaahdoksi. Lisää kuuma maito varovasti joukkoon.
Miedonna lieden lämpöä. Sekoita kastiketta koko ajan kunnes se alkaa paksuuntua. Lisää tarvittaessa hieman perunajauhoja.
Nosta kattila pois liedeltä ja anna kastikkeen jäähtyä täysin. Vaniljakastikkeen tulee olla lusikoitavaa.
Vinkki! Voit valmistaa vaniljakastikkeen vaikka edellisenä päivänä, koska se saa olla kylmää ja lusikoitavan paksua.

Ja vielä lisävinkki! Älä vaan heitä vaniljatankoja pois vaan lisää ne lasipurkkiin ja kaada päälle sokeria. Sulje kansi ja anna maustua - saat vaniljalla maustettua sokeria. Maustuminen vie viikon verran, joten sekoittele välillä! Ja jos oikein innostut niin heitä joukkoon vielä kanelitanko. Kaneli-vaniljasokeri on ihana ruokalahjaidea!
Tällä kertaa piirakan sekaan valitsin tuoreen raparperin. Näin kevään kynnyksellä kannattaakin aloittaa jo pakastimen tyhjennys ja kaivaa sieltä esiin viime kesän ihanat marjat! Piirakkaan sopii mansikat, vadelmat, mustikat, puolukat (vaniljakastike pyöristää loistavasti puolukoiden hapokkuutta!) jne. Valitse siis oma suosikkisi!
Viipaloi tuoreet raparperin varret pieniksi siivuiksi tai käytä pakastettuja.

Taikina:
  • 6 kananmunaa
  • 4 dl sokeria
  • vajaa 5 dl vehnäjauhoja
  • 4 tl leivinjauhetta
  • 300g voita
Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää varovasti keskenään sekoitetut jauhot sekä sulatettu voi.
Levitä taikina korkeareunaiseen, leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin ja ripottele pinnalle noin puolet raparpereista.
Lusikoi joukkoon vaniljasoossia - ota kunnon lusikallinen vaniljasoossia ja pudota se sinne tänne taikinaan. Taikina "imee" vaniljasoossin sisäänsä mutta näin sen pitää mennäkin!

Ripottele pinnalle vielä lisää raparperin paloja. Sirottele vielä pinnalle sokeria.

Paista noin 190 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes näyttää, että piirakka alkaa irrota pellin reunoilta sekä saa väriä pintaansa.
Anna jäähtyä kunnolla.


Tämä maistui niin juuri uunesta tulleena kuin kylmänäkin ja oli niin mehukasta, että kylkeen ei tarvinnut mitään! Pakko leipoa pian uudestaan!

torstaina, tammikuuta 27, 2011

Muhkeat mokkapalat

Jos kysyn pikkumieheltä, että mitä leipoisimme niin vastaus on lähes aina, mokkapaloja!
Muistan kyllä, että itsekin lapsosena leivoin rakkaan ystäväni kanssa näitä aina, välillä salaa ystäväni kotona :)

Tämä ohje suosikkini, koska pohja on niin muhkea!

Pohja:

  • 6 kananmunaa
  • 4 dl sokeria
  • vajaa 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 4 tl leivinjauhetta
  • 2,5 dl kevyt maitoa
  • 300g voita
Kuorrutus:
  • 1 pkt kaakaotomusokeria
  • 4 rkl sulatettua voita
  • 5 rkl kylmää kahvia
  • 1 rkl vaniljasokeria
Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää varovasti joukkoon maito, keskenään sekoitetut jauhot sekä sulatettu voi.

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista noin 190 asteessa 20 minuuttia tai kunnes pohja tuntuu kypsältä.

Sekoita keskenään kuorrutuksen aineet tasaiseksi tahnaksi. Levitä kuorrutus palettiveitsellä tasaisesti jäähtyneen pohjan päälle.

Koristele värikkäillä nonparelleilla ja leikkaa paloiksi veitsellä tai ota piparimuotilla kuvioita!
Vinkki! Nämä ovat lastenjuhlien takuu varma herkku!

sunnuntai, tammikuuta 23, 2011

Herkkusämpylät

Minä rakastan tuoreita sämpylöitä mutta niitä tulee leivottua ihan luvattoman harvoin!
Näin talvella pakkasella tuoreet sämpylät maistuvat maukkaan keiton tai täyttävän salaatin kera.

Herkkusämpylät:
  • 5 dl kevyt maitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia tai hunajaa
  • 100 g sulatettua voita
  • noin 12-13 dl sämpyläjauhoja (voit käyttää myös osaksi vehnäjauhoja ja erilaisia hiutaleita)
Sekoita kädenlämpöiseen maitoon tuorehiiva, suola ja siirappi.
Sekoita joukkoon vähitellen jauhoja, lisää loppuvaiheessa sulatettu voi ja vaivaa taikina tasaiseksi. Taikina saa jäädä pehmeäksi.
Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi leivinliinan alla.
Vaivaa taikinasta jauhotetulla pöydällä ilmakuplat pois. Leivo taikina pyöreiksi sämpylöiksi ja aseta ne pellille leivinpaperin päälle kohoamaan vielä noin 20 minuuttia.
Voitele sämpylät maidolla ja paista noin 225 asteessa noin 10-15 minuuuttia.
Vinkki! Jos haluat sämpylöihin ihanan rapean pinnan niin heitä puolessa välissä paistoa noin kahvikupillinen vettä uunin pohjalle!

Nauti sämpylät uunituoreena voin kera ja tietenkin iso maitolasi kylkeen! Nami!

perjantaina, tammikuuta 21, 2011

Viskisoossi ja pihvi

Meillä syödään aikasta usein pihviä ja yleensä lisäkkeet ovat samoja; juureksia pannulla tai ristikkoperunoita sekä pippurisoossia konjakilla tai viskillä maustettuna.

Viime vuonna alkuvuodesta tutustuin The Pioneer Woman -blogiin, josta tulikin hetkessä yksi suosikeistani. The Pioneer Woman Cooks -keittokirjan, Ree:n ensimmäisen, hankin viime kesänä Kanadasta ja siitä innostuneena järjestin kollegani kanssa kesäjuhlat työntekijöilleni cowgirl-teemalla.
Ree:n kirja on täynnä mielenkiintoisia reseptejä ja moni on vielä kokeilulistalla. Tänään päätin kokeilla hänen viskisoossiaan pikku tuunauksin.

Ja ennen kuin aloitetaan niin otapa pihvit huoneenlämpöön, mieluusti pari tuntia ennen paistoa!

Viskisoossi pihville:

  • 3 rkl voita
  • pieni salotti sipuli pikku kuutioiksi hakattuna
  • noin 0,75 dl hyvää (huom! hyvää) viskiä
  • noin 0,75 dl lihalientä
  • suolaa myllystä
  • mustapippuria myllystä
  • noin 0,75 dl ruokakermaa
  • hieman vehnäjauhoja tai maizenaa

Huomasin tänään, että minulla ei ole tarpeeksi pannuja eikä kasareita!? Käyttöön olisin tarvinnut neljä pannua mutta kaapista ei löytynyt kuin yksi kunnon grillipannu sekä miehen Kanadan vuodelta tuotu paistinpannu. Edessä on siis shoppailureissu!
No, päädyin tällä kertaa tekemään siis kastikkeen kattilassa (en kestä!).

Kuumenna kattilassa pari ruokalusikallista voita ja freesaa salottisipuli kunnes se rusehtaa. Ota kattila pois liedeltä ja kaada joukkoon viski.

Sain mieheltäni (= viskikeräilijä ja -fani) käyttöön kyseisen määrän ruotsalaista Mackmyra viskiä, jota toin hälle laivalta. Tätä viskiä hän etsi jonkin aikaa, koska se oli pitkään Suomessa myyty loppuun ja minä bongasin sen laivalta ja nappasin tuliaiseksi. Nyt sitä löysimme mm. meidän lähimmästä Alkosta, tietenkin!


Ja takaisin soossin tekoon....anna sen poreilla miedolla lämmöllä ja rouhi myllystä joukkoon hieman suolaa sekä mustapippuria. Lisää joukkoon lihaliemi. Itse tein tällä kertaa lihaliemen sekoittamalla noin 0,5 desiin vettä noin pari lurausta häränlihafondia.
Anna poreilla hetken ja lisää joukkoon vielä ruokalusikallinen voita, sekoita.
Anna soossin poreilla hetken ja lisää joukkoon ruokakerma. Nyt kastike vaatii vain tekeytymistä miedolla lämmöllä, välillä sekoittaen ja sen aikaa kun pihvit paistuvat. Jos näyttää siltä, että soossi jää liian ohueksi niin tarvittaessa lisää joukkoon hieman vehnäjauhoja tai maizenaa.

Kuumenna toisessa pannussa voi & oliiviöljy ja lisää kuumalle pannulle pavut sekä valkosipulit.

Laske lämpöä minimiin ja anna kuullottua välillä sekoittaen.

Kuumenna grillipannu. Minulla on käytössä myös yksi kaasulevy, ihanaa! Nyt jos rakentaisin keittiötä niin siellä olisi vain ja ainoastaan kaasulevyjä. Helppoa, nopeaa ja näyttävää :).

Paista kuumalla pannulla sopivaan kypsyysasteeseen, minulla menee medium miinus ja miehellä lähes raaka. Meidän pikkumies taas sai eteensä lehtipihvin mediumina..."paksu pihvi" ei vielä hälle uppoa.

Tällä kertaa lisäkkeenä oli vielä kaupan pakastealtaasta bongatut uudet paksut, valkosipuliset ranskalaiset. En jaksanut tänään väsätä juureksia tai muutakaan.

Näin jälkeenpäin mies totesi, että olisi pitänyt "antaa" savuisempi viski soossiin....ja vaikken viskin ystävä olekaan niin olen samaa mieltä vaikka soossi oli todella hyvää!
Hyvin maistui pihvi sekä soossi....

...koko perheelle!

torstaina, tammikuuta 20, 2011

Helpot kanawrapit

Nämä ihanan herkulliset ja helpot kanawrapit ovat minun suosikkejani niin keiton kera, pikkusuolaisena iltapalana kuin myös juhlissa suolapalana.

Valmistat nämä herkut nopeasti kun olet esivalmistellut muutaman jutun! Itse pidän aina jääkaapissa itse maustamaani majoneesia , jääkaapistani löytyy myös aina paistettua & maustettua broilerin filettä, koska sitä voi tuupata niin moneen paikkaan siivuna, palana, kuutiona jne.

Tässä ensin vinkit raaka-aineisiin, joita on hyvä löytyä omasta jääkaapista.

Valkosipulimajoneesi:
Minä rakastan vain ja ainoastaan Hellman's:n majoneesia. Rakkaussuhteemme syntyi jo noin kymmenen vuotta sitten eikä se ole laantunut. Harmi vaan, että Suomesta ei normikokoista purkkia löydy peruskaupoista vaan tarjolla on hyvin varustelluista marketeista ns. pursotettavaa pulloa tai tukusta aivan järjettömän kokoista purkkia.
Itse olen tuonut rapakon takaa omani tai ostanut marketeista tuon pursotettavan ja siirtänyt sen omaan purkkiini.
Miten vaan toimit tai jos teet oman niin purista purkkiin valkosipulin kynsiä. Minulla menee noin 3-4 dl purkkiin kokonainen valkosipuli, jos ei välillä enemmänkin :) mutta vähemmälläkin pärjää. Sekoita hyvin ja anna purkin tekeytyä ainakin vuorokausi jääkaapissa.
Olen testannut jos jonkinlaisia valmiita aioleja mutta tähän mennnessä mikään ei ole voittanut tätä itse tuunaamaani tai jopa alusta asti itse tehtyä. Kannattaa siis nähdä se pieni vaiva!
Broikun paisto:
  • broikun fileitä
  • oliiviöljyä
  • nestettä; vesi, siideri, vichy tms.
  • mausteita
Ota kuumassa oliiviöljyssä broikun fileisiin väri pintaan.
Mausta broikun pinta esim. grillimausteella (minä vaan tykkään!) tai aromisuolalla tai ihan vaan suolalla, käännä ja mausta myös toinen puoli. Tässä oma maku on tärkein!
Lisää neste ja kypsennä fileitä miedolla lämmöllä kunnes ovat kypsiä. Anna jäähtyä.
Ja huom! kun käytät nestettä fileiden kypsentämiseen niin fileistä tulee ihanan pulleita ja mehukkaita. Fileistä saa myös leikattua terävällä lihaveitsellä ohutta ohuempiakin siivuja.
Wrappien täyte:
  • isoja tortillalettuja
  • valkosipulimajoneesia
  • broikun fileen ohuen ohuita siivuja
  • jäävuorisalaattia
  • tomaatin siivuja
  • punasipulin siivuja
Voitele tortillaletun pinta oman maun mukaan valkosipulimajoneesilla. Minä levitän ihan runsaalla kädellä, koska kosteutta pitää olla!
Levitä päälle jäävuorisalaattia, ohuen ohueksi viipaloitua broikun filettä, tomaatin siivuja sekä punasipulin siivuja.
Käännä vasemman ja oikeanpuoleiset sivut täytteen päälle ja kääri rullalle. Leikkaa puoliksi vinottain ja aseta saumakohta lautaselle alaspäin. Kylkeen vihersalaattia tai nauti sellaisenaan!
Vinkki! Nämä kanawrapit voit valmistaa jo esim. edellisenä päivänä juhlista mutta muista nostaa hieman tekeytymään huoneenlämpöön noin puolisen tuntia ennen tarjoilua.

keskiviikkona, tammikuuta 19, 2011

Arvonnan tulos

Palailin ansaitulta lomalta reipas viikko sitten ja tämä alku vuosi on ollut ihan mieletöntä menoa niin töissä kuin tämän oman ruokabloggailun parissa!

Nyt ihanan loman jälkeen onkin vihdoin aika arpoa AGA:n AQVIA Exclusive -hiilihapotuslaite upean sinisen sävyssä!


Käytän blogini arvontoihin aina random.org -arvontakoneistoa ja tällä kertaa voittaja on kommentti numero 29 Arja Mattila.


Onnitteluni! Lähetätkö minulle yhteystietosi niin saan paketin matkaan.

lauantaina, tammikuuta 15, 2011

Juustoiset broileri-pastakääröt

Loihdin taannoin ihania canneloneja broileri-mozzarella-basilikatäytteellä ja ohjeen kirjoitin jonnekin reseptikätköihini! ...ehkä se löytyisi jos lähtisin kaivamaan. Mielitekoni oli nyt kuitenkin suurempi ja en lähtenyt etsimään reseptiä vaan halusin kokeilla lähes samaa mutta tuorepastalla ja ehkä uudessa muodossa ja siitä se ajatus lähti...

...päätinkin tehdä tuorepastasta lasganelevyjen muodossa ns. Tournedosseja mutta homma hyytyi kokoon kun kaupan tuoreet lasaganepastalevyt repeytyivät rullatessa heti. Ne taisivat olla liian kuivia, muuta selitystä en löytänyt, koska yritin voidellakin ne juustosoossilla....Höh ja pöh...olisi pitäny tehdä ne levyt itse! Mutta tähän jäi haastetta seuraavaan kertaan!

Ei siinä mitään ja hyvä kokkihan keinot keksii nopeassa tilanteessa ja päätin sitten tehdä canneloni -tyyppisiä kääröjä ja hyvin toimi!

Tähän settiin keitin ensin juustokastikeen joka sai tekeytyä ja paksuuntua jäähtyessään.

Juustokastike:
  • noin 40 g voita
  • noin 4 dl vehnäjauhoja
  • noin 7 dl täysmaitoa
  • kolme kourallista emmental -juustoraastetta
  • suolaa myllystä
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa.

Lisää joukkoon vehnäjauho vispilän avulla. Seoksen tulee olla sakeaa.

Liruta joukkoon pikku hiljaa täysmaito ja sekoita jatkuvasti. Kastike palaa helposti pohjaan, joten sekoita koko ajan.

Kun kastike on ns. "pulpahtanut" muutaman kerran on se valmis. Lisää joukkoon juustoraaste ja sekoita kastike tasaiseksi.
Tomaatti -kastike:
  • tomaattisoossi purkista (suosin italialaisia soosseja)
  • 1/2 sipuli tai punasipuli maun mukaan
  • 2 valkosipulin kynttä puristettuna
  • suolaa myllystä
  • mustapippuria myllystä
  • oliiviöljyä
Minä käytän punasipulia, koska tykkään sen vahvasta mausta. Monen mielestä punasipulin maku on väkevä ja kitkerä mutta kokeile ja jos et tykkää niin käytä keltasipulia.
Kuullota oliiviöljyssä sipulit.

Lisää tomaattisoossi (itse laitan vielä vettä purkillisen, huuhdon siis kaikki maut mukaan!) ja anna poreilla niin pitkään kun aika sallii. Tunti ja kaksikaan ei ole pahasta....soossi tekeytyy!


Tarvittavat soossit on keitetty ja haudutettu eli mennään loppuohjeistukseen!

Täyte tuorepastalevyille:
  • 3 broikun filettä
  • pieni pallo Mozzarellaa
  • puska basilikaa pieneksi hakattuna
  • juuri keitettyä tomaatti-kastiketta
Pilko jäähtyneet broikun fileet sekä mozzarella pienen pieniksi paloiksi. Hakkaa joukkoon basilika. Sekoita joukkoon pari isoa lusikallista aiemmin keitettyä tomaattikastiketta.
Käytin näitä valmiita tuorepasta lasagene-levyjä mutta suosittelen siis omatekoisia, koska nämä repeytyivät rullatessa. Lasagneen nämä taas sopivat erittäin hyvin!
Levitin vähän juustokastiketta levyille ja niiden päälle täytteen.
Muista jättää tuorepastalevyn yläpäähän "tyhjää", koska levyä rullatessa täyte siirtyy...aivan kuin kääretortussa :).
Lusikoi uunivuoan pohjalle juustokastiketta ja lisää rullat. Sain itse tehtyä kuusi rullaa täytteen määrästä.

Päälle vielä tomaattikastiketta, juustokastiketta sekä raastettua parmesan-juustoa. Uuniin, noin 185 astetta kunnes haarukalla kokeillen tuntuu napakalta.
Lapsille kylkeen kruunukurkut ja aikuisille ihan vihersalaatti sekä lasi hyvää punaviiniä, nami!

Pastahalua talven pakkaspäiviin!

perjantaina, tammikuuta 14, 2011

Kinkku-juusto toast

Jenkeissä asuessamme meillä oli tapana tehdä viikolla aina keittoa; tomaattista, kasvis- tai porkkanakeittoa. Keiton seuraksi söimme usein paahdetun leipäkolmion tai täytetyn bagelin.

Kun palasimme kotimaahan, etsin pitkään hyvää voileipägrilliä. Minun voileipägrillissä pitää olla tietenkin kunnon parilatasot sekä portaaton säätö grillauskohteen korkeudesta riippuen. Jenkeissä Target -tavarataloissa (ihana, milloin tulisi Suomeen!!) oli loistava valikoima mutta perus Wal-Mart:sta löytyi myös voileipägrillejä mutta usko meinasi hiipua hyvän löytymiseen Suomesta.
Kiitos Jamie Oliver, sopivan kokoinen grillisysteemi löytyi ja on palvellut nyt muutaman viikon loistavasti!

Kinkku-juusto toastit:
  • 4 palaa mahdollisimman isokokoista paahtoleipää
  • 4 siivua oman makusi mukaista kinkkua
  • 2 siivua cheddar-juustoa
  • punasipulin ohuen ohuita siivuja
  • majoneesia
Jos haluat toasteista näyttäviä niin leikkaa paahtoleipien reunat pois.
Sivele majoneesia jokaisen palan pinnalle makusi mukaan.
Aseta kaksi kinkkusiivua, juustosiivu sekä punasipulin siivut paahtoleivän päälle ja aseta kansi päälle. Näin Sinulla on kaksi toastia. Jee-ee :).
Paahda noin 1,5 teholla niin kauan kuin pinta saa kunnolla väriä. Leikkaa toastit kolmioiksi ja tarjoile keiton kera tai viikonloppuna upota toast suuhusi hyvän viinin siivittelemänä ;).
Vinkki! Alkuruoaksi keiton kera tämä annos riittää neljälle - yksi kolmio per keittoannos! Jaksaa sitten sen pääruoankin!
mutta hmm...toisaalta näitä voi paahtaa ison keon esim. aikuisten juhliin!

tiistaina, tammikuuta 04, 2011

Vaniljaiset vohvelit

Tämä "pakollinen" lomaviikko on kyllä ihana kun saa olla vaan pojan kanssa sen kummempia tekemättä!
Tänään iltapäivällä lähdettiin Pennin kanssa reippaalle lenkille, ihanan kirpsakkaan pakkassäähän.
Pihallamme valloitettiin vielä vuorta, Penni tietenkin voitti :).

Pakkasen purressa poskipäitä, alkoi tekemään mieli jotain hyvvää ja niin päätin kaivella esiin vanhan vohvelirautani kaapin perukoilta. Jos en pahasti valehtele niin vohvelirautani on kyllä lähes 20 vuotta vanha ellei vanhempikin! Ja jos vielä muistan oikein niin vohvelirauta on äitini tai isäni pilkkikilpailupalkinto :).

Vohvelirautaparkani vuotaa "tietenkin jo" rasvat aina pöydälle, joten onneksi muistin laittaa kunnolla talouspaperia alle. Ja kuten kuvasta näkyykin, melkein täydellä teholla piti vohveleita paistaa jotta niihin sain väriä...ei raukka oikein ennää jaksa :(.
Taitaa olla edessä uuden vohveliraudan hankinta, meillä kun vohveleista tykätään!

Muistin, että olin joskus muinoin paistanut superhyviä vohveleita, joten aloin kaivamaan reseptiä kätköistäni. Löysinkin kaksi erilaista kokeilua, joista päätin nyt tehdä yhdistelmän.
Ja ihan kärkeen varoituksen sana, nämä ei ole sitten mitään kevyt-vohveleita nähnytkään :).

Vohvelitaikina:
  • 150 g huoneenlämpöistä voita
  • 0,5 dl sokeria
  • 3 rkl vaniljasokeria
  • 6 kananmunaa
  • 4,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl kevyt maitoa
Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen voimakkaasti sekoittaen. Vinkki! Minä käytän tässä Kenwoodiani sekä K-vatkainta.
Lisää joukkoon vehnäjauho & leivinjauhe sekä nesteet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Paista kuumalla vohveliraudalla kauniin ruskeaksi. Rasvaa ei paistoon enää tarvita tämän reseptin kanssa! Minä sain tällä ohjeella noin kymmenisen vohvelia.

Meillä vohvelit uppoavat ihan vaan sokerin kera, harvemmin herkutellaan hillon & kermavaahdon kera.
Nämä on tuoreeltaan ihanan rapeita ja ihan yksi riittää kun makua on aidoista raaka-aineista riittämiin. Ihania maitolasin kera pakkaspäivän iltapalaksi!
Seuraavaksi lupaan kyllä tarjoilla vähän kevyempiä vohveleita :)

lauantaina, tammikuuta 01, 2011

Uusi vuosi 2011

Vietimme tänä vuonna uutta vuotta ihan oman perheen kesken, koska kotimme on "huoneiden muutos tilassa" ja kaaos kaikkialla muualla kuin keittiössä - kaamea!
Ruokailyryhmämme on myös tässä samassa hötäkässä menossa vaihtoon, tämä kirsikkainen Kirsi-pöytä & tuolit on palvellut meitä jo yli 10 vuotta. Mistä vaan löytyisi hyvä ostaja ja halvalla lähtisi hyvään kotiin?
Vanhan väistyessä ostimme jo Vepsäläisen outletista ihanat BoConceptin tuolit mutta pöytä on hakusessa....mutta siis asiaan.

Minulle kattaus, värien sopivuus ym. on ehkä liiankin tärkeää. Tänä vuonna pöytäliinaksi valitsin jälleen tutun ja turvallisen musta-valko-harmaan ananaskuosin Marimekolta. Siihen on niin näppärä sovittaa värejä kuin värejä!
Toisaalta taas jäi harmittamaan, että minulla ei ollutkaan harmaisiin Kartio-laseihin sopivaa kaadinta! Päädyin sitten sinisiin laseihin ja kaatimeen - hyvinhän ne sopi kuitenkin kattaukseen! Mutta mutta...harmaan kaatimen ostoksen paikka!

Punaviinissä päädyimme tuttuun suosikkiin Luigi Boscaan, jonka kaadoin tuulettumaan Riedelin dekanteriin. Muistathan, että punaviini on hyvä tuulettaa ennen tarjoilua. Näin kaikki ihanat aromit pääsevät esiin.

Ja vielä sihen kattaukseen...en muuten millään löytänyt samaa sarjaa olevia lautasliinoja vaikka kiersin kaupan jos kaupan! Onneksi Mirellosta bongasin valko-harmaat liinat ja ne pelastivatkin kattaukseni!

Tämän uuden vuoden menussa päädyimme erilaisiin pikkuherkkuihin. Ja siinähän sitten vähän mopo karkasi käsistä :)....näitä "pikkuherkkuja" syödään vielä pitkään mutta eihän se mittään haittaa!

Ostin tuttavapariskunnalle, ruokaihmisiä myös, tämän herkullisen Tête de Moine juuston leikkureineen. Ja sehän jäi kaivelemaan mieltä....eli etsimään itselle samaa! City-market myy ainakin Jumbossa pakkausta, jossa on mukana juusto sekä muovinen leikkuri. En ollut koskaan maistanut ks. juustoa ja mietin, että onkohan hyvää vaikka näin olin lukenut ja kuullut. Jumbon juustopisteen henkilökunta ystävällisesti avasi pakkauksen ja antoi maistaa...ja se oli siinä. Pakkaus päätyi kauppakärryyn ja meidän uuden vuoden pöytään. Aivan ihanaa, jos tykkää vahvasta juustosta ja ruusukkeet ovat todella näyttäviä. Postaan tästä vielä varmaan myöhemmin!

Juustojen ja muiden pikkuherkkujen seuraksi sopivat loistavasti kivettömät calamata-oliivit sekä marinoidut valkosipulit. Minä tarjoilin ne hauskasta "veneestä", joka on yksi suosikkini tarjoiluastioista.

Jos sitten tarkempi katsaus herkkuihimme!
Koska perheessämme ja onneksi, on pikkumies, ei kaikki ruoka voi olla vain meidän mieleen. Perusjutuissa on myös pakko pysyä.
Paistoin erittäin kuumassa uunissa ranskalaisia pottuja, jotta sain niistä rapeita ja pyöritin voissa pannulla prinssinakkeja. Hmm....nämä maistuivat kyllä myös aikuisille :).
Perinteisesti olen pyörittänyt uutena vuotena pöytään sen lähes sata pikkuruista cocktail-lihapullaa, niin myös tänä vuonna.

Näitä perusherkkuja meillä dipattiin chilimajoneesiin, Mrs. Bridges shampanjalla ja hunajalla maustettuun sinappiin sekä valkosipulidippiin.
Mietimme pitkään sisukan paiston suhteen mutta päädyimme kuitenkin "leikkelelautaseen". Lautaselta löytyi kylmäsavuporoa, pippurisalamia, ilmakuivattua parmankinkkua, ilmakuivattua maustettua kassleria sekä ilmakuivattua salamia. Feta-juusto siivitti makunautintoja!
Paistoin myös pikkupizzoja, ihan vaan mausteisen jauhelihan kera.

Niin ja Uutena vuotena pitää olla aina jotain pientä purtavaa, jota voi napata silloin kun siltä tuntuu. Tein crostadi-keksien päälle herkkupalan. Ranskankerma & sinappi, pala paahtopaistia ja muutama siivu pikkukurkkuja. Uuh....aikasta hyvvää!

Ja jottei ilta mennyt liian ruokapainotteiseksi oli meillä kylmässä täysin kuiva Cava. IHANAA!
Takana kuvassa näkyy myös vati, johon olin pilkkonut hunajamelonia, päärynää ja Ghanalaista luomu-ananasta. Ihanan raikasta läpi illan napostelujen sekä Auran kera!

Ja ne jälkkärit, kovasta suunnittelusta huolimatta, jäi tekemättä.....joten onneksi ostin taannoisella Hollannin reissulla Bailey's konvehteja. Nämä olivat sopiva nautinto Uuden vuoden herkkujen lopuksi.
Aikamoinen setti ihan vaan omalle perheelle :). Mutta minkäs hyvälle ruoalle voi!
Ihanaa ja herkullista Uutta vuotta 2011 kaikille lukijoilleni! Reseptisatoa luvassa myös tulevana vuonna :)