Tässä pötköttää valmis rosvopaisti ja odottaa pääsyään pöytään. Aah, tämä oli niin hyvää, että ei varmasti jäänyt ainoaksi kerraksi!
Poltimme koko edellisen illan/alkuyön sekä aamupäivän nuotiota lähinnä koivuklapeilla ja nuotion alla oli ihan mukavasti hiekkaa. Hiekkaa täytyy nuotion alla olla reipaasti, että paisti saadaan kaivettua maahan. Alkulämmityksestä myös riippuu se, kuinka kauan paisti tarvitsee kypsyäkseen aikaa.
Olimme ostaneet valmiin paahtopaistin, jonka pintaan hieroimme karkeaa suolaa ja erilaisia pippureita. Rosvopaistiin voi käyttää ihan mitä lihaa haluaa; possua, nautaa, lammasta jne. Meille lihamestari suositteli possua mutta päädyimme kuitenkin tuohon paahtopaistiin ja paistin koko taisi olla vajaa pari kiloa. Paistin olisi voinut kääriä vielä pekoniin, että paisti saisi lisää makua ja kosteutta mutta tällä kertaa emme sitä tehneet eikä mielestämme paisti sitä kaivannutkaan.
Paahtopaisti käärittiin tämän jälkeen märkään voipaperiin, runsaaseen kerrokseen foliota ja vielä isoon tukkuun märkää sanomalehteä.
Hiilet kaavitaan nuotion sivuun (ks. yllä) ja paistille kaivetaan sopiva kuoppa.
Kuoppa sekä siellä pötköttävä paisti peitellään hiekalla ja päälle kasataan nuotio.
Me polttelimme nuotiota noin nelisen tuntia (mitä isompi paisti, sitä pidempi kypsymisaika) ja se riitti oikein hyvin.
Näin jälkeenpäin viisastuneena voi sanoa, että kuopan pohjalle olisi voinut laittaa jotain katiskan seinää tai vaikka kanaverkkoa niin paistin saaminen kuopasta ylös olisi ollut helpompaa. No, me käytimme siis ihan peruslapiota, tai siis appiukkohan sen paistin sielä kuopasta kaivoi ja hyvin homma toimi niinkin.
Osa sanomalehdestä palaa kypsymisen aikana pois ja meillä paloi vielä nostonkin jälkeen. Tämä ei kuitenkaan haittaa mitään, koska vastassa on vielä siis foliota ja voipaperia. Sanomalehden palamisesta myös syntyy omanlaisensa aromi itse paistiin.
Valmis paisti näytti tältä heti paketin avaamisen jälkeen. Ja pakkohan siitä oli vuolla puukolla maistiaiset!
Voipaperiin valuneet nesteet kannattaa hyötykäyttää kastikkeen valmistamiseen, joka meillä oli tällä kertaa viski-pippurikastiketta.
Viski-pippurikastike:
- Mustapekka juustonappi
- reipas purkillinen Valion 15% ruokakermaa
- vähän tummaa Maizenaa
- soijaa
- laadukasta single malt-viskiä
Anna juustonapin sulaa kerman joukossa ja saosta kastike sopivaksi tummalla Maizenalla. Lorauta joukkoon soijaa ja maista, että suolaisuus on kohdallaan. Lorauta vielä hyvää ja laadukasta viskiä kastikkeeseen ja anna kuplia hetki. Tarjoile hyvän lihan kera!
Tähän siis käytin vielä tuota paistin nestettä antamaan makua. Juustoa oli tuohon ohjeeseen verrattuna enemmän, koska nesteen määrä oli siis isompi.
Nautimme siis mökkijärven rannalla paahtopaistia aivan ihanan ja itse kehittelemäni kastikkeen kera sekä nautimme vieraiden tuomasta punaviinistä.
Näitä järvimaisemia minulla on ikävä! Nyt toki, kun jäin täyspäiväiseksi yrittäjäksi, minullakin on mahdollisuus nauttia näistä maisemista hieman useammin :)