Olisikos ollut pari vuotta sitten kun itse tehty kebab oli buumi ruokabloggaajien kesken....en tarkkaan muista mutta kebabin ystävänä herkun teko jäi mieleeni mutta sitten vaan unohtui.
Nyt kun olen sairasloman vuoksi kotona niin olen päättänyt kokkailla niin paljon kuin jaksan ja ennen kaikkea semmoista mitä en ole aiemmin tehnyt. Nyt oli kebabin vuoro.
Homma on aika helppo, aktiivista työaikaa on vähän mutta aikaa vie paisto- ja keittoaika, joten varaa puoli päivää. Odotus kyllä palkitsee!
Kun laitat kebablihan tulemaan niin tee samalla kebabkastike. Multi tasking👊
Lue koko reseptiikka alusta loppuun jotta hoksaat missä vaiheessa teet mitäkin. Tästä riittää normiperheessä kolmelle x2, isossa menee varmaan heti jos on äijiä syömässä💪. Eli tuplaa tai triplaa!
Ota jauheliha about 1/2 h ennen kokkausta huoneenlämpöön. Laita uuni lämpiämään 100 asteeseen ja ritilä keskitasoon uunia.
Kebabliha
- 800g naudan paistijauhelihaa
- 2 tl paprikajauhetta
- 1 rkl valkosipulijauhetta
- 1 rkl aromisuolaa
- 1 rkl mustapippuria myllystä
- 1 tl chilirouhetta (tai 2 tl cayannepippuria)
- 1 tl juustokuminaa
- 1 rkl suolaa myllystä
- loraus rypsiöljyä
Laita jauheliha yleiskoneeseen ja lisää joukkoon kaikki mausteet sekä loraus rypsiöljyä. Käytä isossa yleiskoneessa K-vatkainta tai pienessä pullavatkainkin ehkä toimii.
Anna seoksen pyöriä keskiteholla 15 minuuttia. Seoksen tulee olla samettimaisen pehmeää, jauhelihan rakenne menee rikki ja ilma poistuu.
Pyöritä taikinasta ranteen paksuinen pötkylä ja kääri se folioon. Käytä vahvaa foliota, löytyy ihan peruskaupasta....minulla oli jotain halpaa rimpulaa ja se repeili sieltä sun täältä ja varsinkin kääriessä, mur!
Kääri yhteen kertaan tiukasti ja vielä toinen kerros päälle.
Laita uunin pohjalle pelti varuiksi, jos rullasta vuotaa paistonestetssä. Laita pötkylä ritilälle ja paista kebabia 100 asteessa 4 tuntia, ei yhtään vähempää eikä yhtään enempää.
Kebabkastike
- 1 prk Mutti-tomaattimurskaa
- 1 keltasipuli
- 2-3 valkosipulin kynttä tai valmista murskaa 2 tl
- 2 tl cayannepippuria
- 1/2 tl juustokuminaa
- suolaa myllystä
- mustapippuria myllystä
- 2 rkl rypsiöljyä
Pilko keltasipuli. Ei ole niin nuukaa jos palat ei mene kaikki pieneksi, soossi kuitenkin porataan sileäksi.
Kuullota keltasipuli ja valkosipuli rypsiöljyssä, älä anna palaa. Lisää joukkoon tomaattimurska sekä mausteet.
Anna poreilla miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Sekoittele välillä.
Jäähdytä kastike ja poraa sauvasekoittimella tasaiseksi.
Pitaleipiä voit alkaa tekemään noin tuntia ennen kuin kebab on uunista ulos.
Pitaleivät
- 2,5 dl vettä
- 25g hiivaa
- 2 tl suolaa
- 7 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl rypsiöljyä
Murenna kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää joukkoon suola, rypsiöljy sekä puolet jauhoista. Alusta taikinaa jotta siitä tulee kimmoisaa, lisää loput vehnäjauhot ja alusta vielä lisää.
Laita taikina leivinliinan alle kohoamaan vedottomaan paikkaan, esim. mikroaaltouuni, noin puoleksi tunniksi.
Ota taikinasta kahdeksan samankokoista palaa ja leivo palanen jauhojen kera palloksi ja kaulitse pyöryläksi. Älä kaulitse liian ohueksi, koska minusta pitaleivässä pitää olla sitä "leipäisyyttä" eikä vain ohutta kuorta.
Tässä itse kaulitsin liian ohueksi. Ja jauhot, mur......leivät ei tartu leivinpaperiin kiinni, joten jauhoja ei tarvita. Monesta ohjeesta luin jauhojen tärkeydestä leivinpellillä mutta ne vain tarttuivat kiinni pitaleipien pohjaan ja niitä oli ikävä rapistella pois.
Jos haluat niin laita ihan pikkaisen leivinpellille juuri pitaleivän alle, siis pikkaisen!
Laita uuni lämpiämään 275 asteeseen. Anna pitaleipien kohota 20-30 minuuttia ennen paistoa leivinliinan alla.
Valmistele pitaleipien kohoessa lisäkkeet. Meillä oli keltasipulia, salaattia, tomaattia, tuorekurkkua, kebabkastiketta, aiolia sekä miehen toiveesta jo aiemmin tehtynä tzatzikia.
Ota kebab uunista ja vaihda se uuteen puhtaaseen folioon, varsinkin jos rulla on vuotanut.
Anna kebabin vetäytyä huoneenlämmössä noin 10-15 minuuttia ennen syömistä.
Paista pitaleivät noin 5-7 minuuttia, kunnes pullistuvat.Ota pitaleivät uunista ja laita ne leivinliinan alle pehmenemään.
Vuole juustohöylällä kebabista lastuja. Ja ei kun ääntä kohti!
Näin ekakertalaisena opin että:
- jos teet taikinan isossa yleiskoneessa, käytä K-vatkainta - tässä taikinamäärässä ei pullavatkain riitä teholtaan (mulla Kenwoodin about 6 litran kulho)
- käytä rullaan vahvaa foliota, 2 kerrosta
- rullaa taikina todella tiukkaan että sisään ei jää juurikaan ilmaa
- jos tykkäät kastikkeista niin tee kebabkastike tuplana
- älä kaulitse pitaleipiä littanoiksi, saa olla ihan leipämäinen
- älä käytä juurikaan jauhoja pitaleipien paistossa
Kebabliha säilyy hyvin jääkaapissa, me söimme pari päivää tuosta pötkylästä kolmeen pekkaan. Kebabin voi myös pakastaa ja kannattaa tehdäkin tupla-tripla-annos lihaa ja tehdä monta pötkylää. Näin kebabia on aina pakkasessa eikä tarvitse alvariinsa paistella.
Oliskos teillä lukijoilla mitään reseptitoiveita, haluatteko kurkata kotiini taikka keittiööni? Laita kommentteihin viestiä niin katsotaan mitä syntyy.
Olethan muuten muistanut jo seurata minua Instassa? Ihan kohta on menossa rikki 2000 seuraajan raja ja silloin on luvassa arvonta! Eli seuraamaan 👏