Minä rakastan lasagnea!
Vuosien saatossa on tullut kokeiltua vaikka kuinka montaa reseptiä ja lasagnen teon parissa saa helposti vierähtämään montakin tuntia jos haluaa.
Minulle on kuitenkin muodostunut näppituntuma mikä on meidän perheen paras lasagne ja resepti tulee hatusta. Niimpä tähän en osaa antaa juuri tarkkoja mittoja vaan kastikkeita maistelen sitä mukaa kun ne valmistuvat ja lisään mitä uupuu.
Muutama perusasia on vankkumaton herkkulasagnen teossa.
En käytä valmiita lasagnelevyjä ikinä. Joko ostan tuorelevyjä tai sitten teen lasagnelevyt itse. Tästä en jousta.
Toinen asia on hyvä jauhelihasoossi ja siihen kuuluu ehdottomasti punaviini sekaan. Niin ja nauta-sikajauheliha.
Kolmas tärkeä pointti on sopivan paksu bechamel-soossi jonka teen aina täysmaitoon ja maustan aina muskottipähkinällä sekä reilulla satsilla juustoraastetta.
Jauhelihasoossin teen jotenkin näin:
- 700 g nauta-sikajauhelihaa
- tomaattimurskaa purkki
- tomaattimurskapurkin verran vettä
- 1 sipuli
- 2 dl punaviiniä
- suolaa
- mustapippuria
- tuoretta basilikaa kourallinen
- tarvittaessa ruskeaa Maizenaa
Kuullota sipuli öljyssä ja lisää joukkoon jauheliha. Ruskista jauheliha.
Kaada sekaan tomaattimurska, vesi ja punaviini. Lisää suola ja mustapippuri.
Anna poreilla ja lisää tarvittaessa maizenaa jotta kastike sakenee. Kastike saa poreilla vaikka parikin tuntia jos on aikaa mutta mieluusti ainakin puoli tuntia.
Tarkista maku ja lisää mausteita jos tarve vaatii. Ihan loppusekunneilla lisää tuore basilika.
Mies totesi jälkeenpäin että valkosipulia olisi voinut olla soossissa. Joo, ehkä mutta ei sitäkään aina tarvii olla joka ruoassa vaikka valkosipulia rakastankin. Mutta jos tuntuu siltä niin lisää pari kolme kynttä murskattuna soossiin.
Bechamel valmistuu näin:
- litra täysmaitoa
- noin 100 g voita
- vehnäjauhoja
- suolaa
- muskottipähkinää ripaus
- 1/2 tl valkopippuria
- 200-250 g emmental-edam juustoraastetta (löytyy Arlalta semmonen 350g iso pussi)
Sulata voi ja lisää jauhoja sen verran että voi on imeytynyt jauhoihin.
Lisää joukkoon pari desiä maitoa ja sekoita. Kun kastike sakenee lisää taas vähän maitoa. Lisää loput maidot ja anna kiehua kunnes kastike sakenee.
Mausta suolalla, muskottipähkinällä ja valkopippurilla. Tarkista tässä vaiheessa maku ja lisää jos jotain uupuu.
Ota kattila pois liedeltä ja lisää juustoraaste. Sekoita kunnolla ja maista vielä että suola on kohdallaan.
Kastikkeen tulee olla melko paksua ja niin hyvää että voisi syödä vaikka pelkkää soossia.
Tarvitset vielä pari pakkausta tuoreita lasagnelevyjä sekä mozzarellaraastetta noin 300 g.
Levitä vuoan pohjalle ensin jauhelihasoossia, sitten lasagnelevyjä, jauhelihasoossia, valkokastiketta ja halutessa väliin myös mozzarellaraastetta hieman.
Minä laitoin pariin väliin mozzarellaraastetta, se tuo lisää pehmeyttä.
Kasaa kerroksia, minulla taisi tulla kolme tai neljä. Päällimmäisten levyjen päälle runsaasti bechamel-soossia ja pinnalle vielä kerros mozzarellaraastetta.
Paista noin 185 asteessa kunnes haarukalla kokeillessa lasagne tuntuu kypsältä. Pinta on saanut myös kauniin värin. Aikaa menee ehkä 20-30 minuuttia, koska tuorelevyt kypsyvät paljon nopsempaa.
Aah, ihanat kerrokset herkkua....bechamel-soossi on juuri sopivan valuvaa ja pehmeää!
Kannattaa muuten lasagnen antaa vetäytyä folion alla semmosen kymmenisen minuuttia niin se on vieläkin parempaa!
Siinä ajassa hyvä punaviini ehtii tuulettua lasissa :).
Herkkulasagne kyllä vaatii kylkeensä hyvän täyteläisen punaviinin.
Meillä lasagnea syödään massut pullolleen mutta närpitään haarukalla vuoasta pitkin iltaa...syntisen hyvää :).