Meidän joulu alkoi skumpalla, mitenkäs muuten 😄. Olimme päättäneet jäädä kotiin kolmisteen + Penni vaikka mieli teki vähän pohjoiseen äidin ja anopin herkkujen ääreen.
Sain diagnoosin kipuihini ja minussa ei ole muuta vialla kaikkien tutkimuksien jälkeen kuin selittämätön hermokipu. Kiva.
Sain hermokipulääkityksen jonka aloitin vasta Tapanin päivän jälkeen koska en halunnut jouluksi mahdollisia sivuoireita....ja nyt kolmatta päivää olen kipulääkkeitä syönyt, väsymys on valtava ja yritän pysyä väkisin hereillä. Onneksi ei päänsärkyä tai pahoinvointia ole tullut. Kivut ei tietenkään ole minnekään vielä hävinneet mutta jaksan odottaa josko nyt nämä auttaisi mutta en siis kipujenikaan takia halunnut lähteä pohjoiseen koska yöt on aina mitä on. Parempi olla kotosalla.
Leivoin ystävälle ja naapurin emännälle & isännälle kahvikakut ihanalla Lotus kahvikakkuvuoalla, yhtä ihana on Solera.Minulle joulu ei tule ilman äidin murokeksejä, niitä on joka joulu leivottava ja nämä syödään kyllä lähinnä teinin kanssa 😁.
Aaton aattona aloin jo valmistelemaan joulupöytää. Minulle on tärkeää että jokaiselle ruoalle on oma astiansa ja merkkaankin kaikki astiat valmiiksi - mitä mihinkin tulee. Näin itse aattona ei tarvitse alkaa miettimään ja etsimään astioita.
Myös muut kattausastiat laitan valmiiksi. Joulupuuron jälkeen on sitten vain helppo kattaa pöytä.
Aaton aattona laitoin Atrian viljaporsaan juhlakinkun uuniin ja kun näytti siltä että paistoaikaa ei enää ole kauaankaa aloin puikuloimaan karjalanpiirakoita.
Riisipuuron olin tehnyt jo edellisenä päivänä. Rypytys alkaa jo toimia monen, monen vuoden harjoituksen jälkeen.
Ja valmistuihan se kinkkukin, paistoin 100 asteessa niin että sisälämpötila oli 75. Me tykätään mehukkaasta mutta silti kuivasta kinkusta ja tuosta kun sisälämpö nousi niin kinkku oli kyllä täydellinen.
Meille jouluaatto on vuoden päivistä tärkein. Meidän teini syntyi jouluaattona Montrealissa Kanadassa. Ennen aikojaan kun laskettu aika oli vasta 7.tammikuuta mutta kun poika päätti tulla maailmaan niin minkäs teet 😂
Juhlistamme teinin synttäreitä nykyisin jo ennen joulua, tällä kertaa kävimme hänen toiveesta Classic Pizzassa pizzalla ja hän sai toivomansa syntymäpäivälahjan - GoPro-kamera jolla hän voi kuvailla mopoilessa jahka on korttinsa saanut. Teini oli tyytyväinen.
Jouluaattoaamuna keitin puurot ja jälleen kaivoin kätköistäni ihanan Finelin tonttukulhon ja Aarikan tonttukauhan. Nämä pitää olla joka joulu pöydässä.
Pennikin pukeutui jouluun, ei tosin ihan mielissään.
Joulupuuron jälkeen touhusin ruokia ja käytiin joulusaunassa mutta eipä teini jaksanut kauaan odottaa lahjojen jakoa. Niitä piti olla vain muutama mutta mistähän näitä taas kertyi....
Itse olin vissiin ollut kohtuu kiltti kun sain kauan haaveileman "Kurkistus" tyynyn jonka vien mökille, Glerups huopatossut, Aarikan pakkastontun, nameja ja jouluarvankin. Oli mukana myös lahjakortteja mm. teiniltä äiti-poikapäivä. Aika kiva!
Lahjojen jaon jälkeen aloin laittamaan jouluruokia ja tänä vuonna päädyin ostamaan valmislaatikot. Virhe. Vaikka nämä oli tuorelaatikoita jotka piti paistaa niin se pierujen määrä oli sanoin kuvaamaton aattona ja seuraavana yönä 😳. Itse kun olen laatikot tehnyt niin ei minkäänlaista vaikutusta ole ollut. Huh.
Meillä oli lisäkkeinä uuniperunoita lohitäytteellä sekä Hasselbackan perunoita.
Helsingin vanhasta kauppahallista hain super rasvaista juustoa, se kuuluu joulupöytään mutta nimeä en muista. Leipävalikoimassa oli paahdettua paahtoleipää, karjalanpiirakoita sekä ystäväni tekemää saaristolaistaleipää jonka hän toi lahjaksi.
The kinkku onnistui täydellisesti.
Hunnutin kinkun konjakkisinapilla jota meni koko purkki! ja päälle paljon korppujauhoja. Oli kyllä todella onnistunut kinkku.
Tänään siitä siivuteltiinkin loput pakkaseen sekä pikkuisia herkkupussukoita Pennille. Minä en jaksa heti joulun jälkeen tehdä "jotain uutta kinkusta" tyyliin vaan reippaasti pakkaseen ja sitten talven kylminä iltoina laitan esim. pizzaan, teen kermaisen pastan tai laitan hernekeittoon.
Tässä koko joulupöytä komeudessaan....
....meillä joulukaloja ym. ei syö kuin mies joten eipä paljoa ostettu ja onneksi kaikki meni.
Ensimmäistä kertaa tein punajuuricarpacciota Aura-juustolla ja oli kyllä tosi hyvää. Päällä oli vielä murennettua saksanpähkinää sekä vähän rucolaa. Otin ensimmäistä kertaa käyttöön pitkään kaapissa lojuneen mandoliinin ja hyvin toimi pienen harjoittelun jälkeen 😊.
Ostettiin myös viherpippuripatee, ensimmäistä kertaa meidän joulupöytään ja sekin yllätti.
Jouluruokia lasketeltiin kyllä muutama tunteroinen ja olin tehnyt jälkiruoaksi suklaamousset marinoiduilla mansikoilla.
Siis äärettömän hyvää mutta kaikkien jouluruokien jälkeen aivan liian raskasta 😂.
Meidän joulu kotona oli aivan ihana. Hiljaisuutta, rauhallisuutta ja vain me.
Joulupäivänä keitettiin kahvit ja meillä oli miehen toiveesta Ellen Svinhufudin kakku sekä käpykakku, suklaapipareita naapureilta - Ph7:sta tuliaisia taannoiselta visiitiltä sekä päämieheltä saatu keksilajitelma. Kyytipoikana vielä jälkiruokaviini jonka olen saanut varmasti yli kymmenen vuotta sitten jos en kauemminkin...olihan se jo aika avata 😊.
Joulupäiväksi katoin kevyemmin mutta silti kauniisti. Söimme jouluruokia joulupäivänä vielä mutta sitten pakkailtiin kaikki pois. Tapanina oltiin jo ulkoruokinnassa 😊.
Jos joulu alkoi skumpalla niin minulla se päättyi lasilla Baileysia. Täydellistä!
Nyt sitä winter wonderland ootellaan tänne etelään ennemmin kuin tätä sadetta. Voisko toivoa 🙏
Nyt alan suunnittelemaan uuden vuoden juhlintaa. Juhlimme myös kotona kolmisteen + Penni, tosin odotettavasti teini karkaa jonnekin 😂. Menu pitäisi miettiä, vähän on jo suunnitelmia - onko sinulla?