sunnuntai, toukokuuta 31, 2009

Ihana kananmunakori

Ostin tämän ihanan korin, jonka heti mielsin "kananmunakoriksi" Kuortista, paikalliselta rautakauppiaalta.
Mielenkiintoista löytää pieni mutta kiehtova hyllyllinen rauta- ja metallilankaisia tuotteita kun epäilemättä kaupan tarkoitus on palvella mökkiläisiä "hardware" tuotteiden osalta.

Tämä kori päätyi kuitenkin siis kotiini vaikka mökkitontillemmekin löytyi tuotteita, upea valikoima!

Tässä korissa kananmunat säilyvät huoneenlämmössä mikä onkin parasta leivontaa ajatellen.

Vinkki! Asettele koriin kananmunia yhdestä kennosta ja leikkaa kennosta parasta ennen-päiväys ja piilota se kananmunien alle. Näin tiedät aina kananmunien parhaan käyttöajankohdan!

torstaina, toukokuuta 28, 2009

Raparperi-rahkapiirakka

Nyt on juuri oikea aika korjata raparpersatoa ja valmistaa ihanan herkullisia piiraita sekä muita herkkuja!

En muistakaan milloin olisin viimeksi tehnyt raparperipiirakkaa, joten johan oli aikakin kokeilla miltä pihamme sato maistuu :).
Päätin kokeilla pirakkaan hieman tummempaa kidesokeria sekä myös täysjyväjauhoja. Piirakka saikin hieman "ruskeamman" sävyn ja makukin oli loistava, suosittelen kokeilemaan!


Raparperi-rahkapiirakka

Taikina:
  • 1 kananmuna
  • 1 dl ruokokidesokeria
  • 1 dl vaniljalla maustettua rahkaa
  • vajaa 1 dl pullomargariinia
  • 1 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl soodaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 3 raparperin vartta
Rahkapäällys:
  • 1 dl vaniljalla maustettua rahkaa
  • 1 dl "partaäijä-jogurttia" tai maustamatonta jogurttia
  • 1 kananmuna
  • 1/2 dl ruokokidesokera
Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kananmuna, rahka ja margariini. Sekoita nuolijan avulla taikina tasaiseksi.
Voitele pullomargariinilla silikonisudin avulla piirakkavuoka ja levitä taikina tasaiseksi vuokaan.
Kuori raparperit, viipaloi ne ja levitä viipaleet pohjan päälle. Valuta päälle rahkapäällys.
Paista noin 200 asteessa 25-30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut väriä ja piirakka on kypsä.
Nauti piirakka lämpimänä vaniljakastikkeen tai vaniljäjäätelöpallon kera!

perjantaina, toukokuuta 22, 2009

Muurikkaleipäset

Viime kesänä kehittelin reseptin Muurikalla paistettaviin leipäsiin kun halusin saada anopilta "pisteet" kesänloman aikana. Anoppini on erittäin taitava kokki ja leipuri ja oli ihanaa saada kehut näillä leipäsillä niin appivanhemmilta kuin heidän mökkinaapureiltaankin.


Kuvassa Pennoroisemme (Penni) vielä ihan vauvana, maistelemassa Pohjoisen vesiä :)

Ehkä hieman paksuja leipäsistä tuli, niitä voisi tehdä enemmän ja hieman litteämpiä. Ehkäpä hiivaan määrääkin voisi 5-10 grammaa vähentää ja kohottaa pidempää mutta laitan tähän alkuperäisen ohjeeni.

Muurikkaleipäset:

  • 2 dl vettä
  • 30 g tuoretta hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 dl "partaäijä jogurttia" tai maustamatonta jogurttia
  • 1 kananmuna
  • 5 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää joukkoon kaikki muut ainekset.

Vaivaa taikinaa pari minuuttia, peitä leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi (nuotion reuna on hyvä paikka).

Muotoile taikinasta käsin, jauhoja apuna käyttäen soikeita, paksuudeltaan noin 1cm olevia leipäsiä ja aseta ne vielä hetkeksi kohoamaan leivinpaperin päälle ja peitä leivinliinalla.

Paista leipäset välillä kääntäen hiilloksella, kuivalla muurinpohjapannulla. Nauti leipäset tuoreeltaan voin kera.

Vinkki! Taikinaa voit varioida lisäämällä esim. kuivattuja sieniä, pekonia, kinkkua, juustoraastetta tai yrttejä. Kannattaa myös kokeilla kuivattuja marjoja (mustikka, puolukka tai karpalo) taikinaan - saat ihanaa kicksiä leipäsiin!
Kokeile myös korvata osa vehnäjauhoista esim. täysjyvä vehnäjauhoilla, ruisjauhoilla, sämpyläjauhoilla, speltillä tai hiutaleilla.

Mökkinaapurin voit ilahduttaa kääräisemällä muutaman leipäsen folioon ja viemällä mukana silikonimuotissa jäädytetyn "muoto"voinapin. Sujauta jäinen voinappi pieneen sellofaanipussiin ja kääräise kaunis nauha rusetiksi!

Näitä leipäsiä on tarkoitus kokeilla huomenna illalla mökkitontillamme. Siellä onkin nyt jokainen vapaapäivä vierähtynyt. Olen jo ruopannut rantaa, hikoillut risusavotassa, rakentanut nuotiopaikkaa...ja näyttää siltä ettei hommat ihan heti lopu! On ihanaa nollata ajatuksia tontilla ja kehitellä uusia ihania reseptejä ilman uunia, mikroa, juoksevaa vettä ja tällä hetkellä sähköjäkään, koska emme ole saaneet hinattua asuntovaunua vielä tontille.
Tänä kesänä on siis luvassa muurikkareseptejä :) sekä muita mökkiherkkuja!