keskiviikkona, joulukuuta 10, 2014

Baileys kahvikakku ja ihana arvonta!

Aloitin joululeivonnaisten valmistelut jo marraskuun puolella koska niin monen vuoden kokemuksella aika loppuu aina....tai kaikki se mitä haluaa leipoa & puuhastella ei koskaan toteudu. Mikähän siinä onkaan saatikka miten aikasin sitä pitäisi aloittaa?

No, halusin jonkin erilaisen maun yhteen kahvikakkuun jouluksi ja löysin kaapista Bailey's kernalikööriä kahvin makuisena. Muistan shopanneeni tätä joko Saksasta tai Tallinnasta...eli en muista :D
Taikina pyörimään!

Baileys -kahvikikakku: 

  • 300 g Valion voita
  • 4 kananmunaa
  • 3 dl sokeria
  • 1 prk kermaviiliä
  • 1,5 dl Bailey's kahvilikööriä tai tavallista
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl soodaa
Ennen kuin aloitat niin laitapa uuni lämpiämään 180 asteeseen. Voitele ihana Heritage -kahvikakkuvuoka. Jauhotusta ei tarvitse koska vuoan materiaali on laadukas että pelkkä voitelu riittää. Jos ihan pakosta haluat jauhottaa niin tee se vehnäjauhoilla, ei korppujauhoilla - näin saat nätin pinnan kahvikakkuusi.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri.
Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten sekä kermaviili & Bailey's ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset.

Lapa taikina voideltuun kahvikakkuvuokaan.
Paista noin 40-60 minuuttia. Kokeile tikulla kahvikakun keskeltä ettei taikinaa jää tikkuun ja kahvikakku alkaa irtoamaan vuoan reunoilta.
Anna vuoan levätä noin 10-15 minuuttia ja kumoa leivinpaperin päälle. Tästä voit siirtää kahvikakun joko tarjolle tai jäähtyneenä pakkaseen.
Kahvikakku kestää pakkasessa hyvin noin kuukauden ja onkin kiva valmistaa ennen joulua.

Joko olet leiponut kahvikakkuja jouluksi? Ja mikä on sinun mieleisesi kahvikakku jouluksi?

Arvon yhden Nordic Ware Heritage -kahvikakkuvuoan (arvo 41,50 €) kaikkien kommentoijien kesken kahvikakkumittarin kera kun kommentoit 12.12. mennessä.

maanantaina, joulukuuta 08, 2014

Kurkistus jouluiseen kotiini

Sneak peak jouluiseen kotiini!
Rakastan joulua mutta tänä vuonna olen laittanut kotia aikasta maltillisesti. Mutta aina ne tontut hiipii kotiin ja väreinä on vuosi toisensa jälkeen pysyneet valkoinen, hopea, harmaa, musta ja ripaus murrettua punaista.

Kattausta mietin vielä aattoillalliselle koska yli 10 vuotta sitten ostamaani Villeroy Bochin Ivoire sarjaa en ole käyttänyt ja nyt se vähän houkuttelee. Tosin se kultainen reuna lautasessa ei ole ollut juttuni tosiaan yli kymmeneen vuoteen....vaan kun minulla olisi upea astiasto niin ottaisinko sen esiin? Vai menenkä valkoisella Arctikalla?

Onneksi on hetki aikaa miettiä! Keittiön senkin päälle laitioin Ib Laursenin ja Lexingtonin ihanuuksia :)
Olohuoneen tunnelmaa.
Huuto.netistä huudetun ikkunanpokan piti saada valonauhaa mutta kun sitä löytyy jo niin paljon niin sai jäädä miettimään mihin kulkeutuu.
Adventtikynttelikkö on tänä vuonna simppeli.
Ja Aarikan tonttuarmeija löysi paikkansa, jälleen yksi lisää :D
Tällä viikolla sitten leivotaan ja siivotaan tosin tämän hetken kuume hieman hidastaa mutta aamulla on edessä karjalanpiirakkatalkoot!

maanantaina, joulukuuta 01, 2014

Chilinen katrapucocktail ja arvonta

Vietimme viikonloppuna perheen kera pikkujouluja ja sainkin sopivasti testattavaksi Lanfranchin maustettuja öljyjä. Oli kuin olisin joululahjan avannut kun hain paketin postista nimittäin nämä espanjalaiset öljyt ovat olleet keittiössäni käytössä jo pitkään!
Aluksi epäilin että onko öljyissä tarpeeksi makua mutta yllätys oli erittäin positiivinen ja varsinkin chiliöljy kyllä maistuu ja tuntuu :)

Ehkä vähän unohdettu alkupalaherkku sopii loistavasti joulukuun juhliin ja on erittäin helppo valmistaa.

Chilinen katkarapucocktail kahdelle:
  • isoja ja jättikatkarapuja
  • jäävuorisalaattia
  • noin 5 cm:n pala kurkkua
  • 1/2 avokado
  • 5 rkl majoneesia
  • Lanfranchi chili auringonkukkaöljyä
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 2 sitruunanlohkoa
  • koristeeksi ripaus chilijauhetta
Huuhtele ja sulata katkaravut ja anna kuivua talouspaperin päällä.

Sekoita makusi mukaan majoneesiin chilillä maustettua auringonkukkaöljyä ja mausta vielä suolalla sekä mustapippurilla.

Lisää pannulle chilillä maustettua auringonkukkaöljyä ja käytä katkaravut nopeasti pannulla että hieman lämpenevät ja saavat makua.

Revi annosmaljojen pohjalle jäävuorisalaattia. Lisää kerroksittain kurkun ja avokadon paloja, isoja katkarapuja sekä kastiketta.
Jätä pinnalle jättikatkaravut sekä osa kastikkeesta.

Koristele sitruunan lohkolla sekä chilijauheella. Nauti heti.

Toinen suosikkiöljyni on sitruuna. Käytän sitä mm. kanan ja kalan paistossa mutta on aivan loistavaa ihan sellaisenaan salaatinkastikkeena. Kokeiles!
Ilokseni sain myös arvottavaksi näitä Lanfranchin maustettuja öljyjä. Mihin herkkuihin sinä näitä käyttäisit tai oletko jo kokeillut?
Jätä kommettisi sunnuntaihin 7.12. mennessä niin saatat saada aikaisen joululahjan :)
Yhteistyössä Lanfranchi



tiistaina, marraskuuta 25, 2014

Parhaat piparkakut odottaa joulua keittiötölkissä

Jos et ole jo huomannut että rakastan joulua niin rakastan yhtä paljon vanhaa suomalaista lasia. 
Eilen sain jälleen huudettua itselle ihanuuksia Kuusi-sarjaan mökille ja tämä vanha keittiötölkki pääsi ensimmäisen kerran töihin piparitölkkinä.

Muistan lapsuudestani että äidilläni oli ja on varmaan vieläkin tuplaten isompi lasitölkki jonne hän leipoi pipareita paljon ennen joulua. Noo-oh, me kolme lapsosta käytiin kyllä varkaisilla ja sehän oli "helppoa" kun äidillä oli voipaperikääre päällä kuminauhoilla :D.
Minä viritin nyt saman kääreen mutta narulla....saapas nähdä kuka narahtaa ensin. Iso- vai pienimies sillä ei ollut ihan helppoa virittää tuota narua....ja nämä aattelin että kestää jouluun saakka.
Oma suosikkireseptini sai tänä vuonna ihan pikkutwistin kun jätin pomeranssinkuoren pois. Ja se toimi!

Terhin piparkakkutaikina:

  • 300 g Valion voita
  • 1,5 dl tummaa siirappia
  • 4 dl sokeria
  • 3 tl kanelia jauheena
  • 2 tl neilikkaa jauheena
  • 2 tl inkivääriä jauheena
  • 1 tl kardemummaa
  • 3 kananmunaa
  • 2 tl soodaa
  • 11-14 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl Valion kuohukermaa
Mittaa paksupohjaiseen kattilaan voi, tumma siirappi, sokeri sekä mausteet. Kiehauta sekoittaen kunnes sokeri on liuennut ja anna jäähtyä.

Sekoita joukkoon kananmunat sekä kuohukerma. Lisää joukkoon ensin 4 dl jauhoja ruokasoodan kera ja sekoita.
Lisää vielä jauhoja kunnes taikina alkaa irrota kulhon/kattilan (minä teen taikinan samassa kattilassa enkä sotke turhaan kulhoja) reunoilta ja tuntuu pehmeältä. Jauhojen määrä on siis arvio.

Levitä kelmua leivintasolle ja kaada taikina kelmun päälle.
Kelmuta taikina ja laita yöksi kylmään. Niin ja muistathan maistella välillä :).....minä käyn aina illalla kuopasemassa kolon taikinan pintaan ja jäinkin kiinni tänään kun pikkumies ihmetteli että mikä tuo kolo on :D....HUPS!
Piparitaikinan on hyvä antaa tosiaan tekeytyä yön yli jotta taikina saa lisää makua.

Pikkumies oli kipeänä jo viikonlopusta joten mikäpäs olikaan sopiva hetki paistaa ensimmäiset piparkakut!
Kävin kaivamassa alakerrasta muottiboksin esiin tosin tässä nyt on vain ne millä leivotaan. Vanhat, keräilemäni muotit onkin isossa lasipöntössä valojen kera tuomassa joulun tunnelmaa.
Pikkumies valitsi millä muoteilla tänä vuonna leivotaan.
Ihania poroja ja lumihiutaleita!
Ja meillä koristelusta huolehtii pikkumies, ihan sokerikuorruttein koska kaikki menevät suoraan summuun :)
Ja jälleen huomaan että eihän minulla ole kunnon kaulinta, puikulalla tosin pärjäsin hyvin :D.

Olipas ihana päivä pikkumiehen kanssa. Ei tarvinnut miettiä töitä, sain antaa aikani vain rakkaalleni.
Ja kyllä niitä pipareita syötiinkin illan mittaan mutta tuohon tölkkiin ei saa koskea ennen joulua :D.....saapa nähdä!

Ja ps. huomaa pikkumiehen ananas-tukka, se on se juttu nyt. Kipeänäkin!

maanantaina, marraskuuta 17, 2014

Makaroonivelli - vellien retrokunkku

Mä jo niin päätin kuvaa ottaessa tänään illallispöydässä etten postaa enää tätä retroherkkua vaan kun Insta-tililleni terhinkeittiossa tupsahti innostuneita kommentteja niin pakkohan se on muistuttaa lukijoita edullisesta arkiruoasta.
Olisin siis ehdottomasti laittanut vellin nätimpään lautaseen :).

Meillä makaroonivelliä keitettiin lapsuudessa viikottain, milloin äiti ja milloin isä. Aina maistui.

Taisi olla äitini joka opetti mummolareissuilla pikkumiehen syömään ja tänään 12v. totesi että parasta ruokaa ikinä. Ja meillä tätä keitetään joka viikko.
Eihän tässä nyt proteiinia hirveästi ole, ainoa tulee maidosta ja juustosta leivän päällä :).

Niin ja meillä makaroonivelli syödään aina voisilmällä, kylkeen tuoreita ruispaloja Oltermanni-siivuilla sekä kylmää sinistä maitoa. Ruispaloja menee puoli pakettia ja maitoa vähintään litra, meidän kolmen kesken.
Makaroonivelli:

  • normipussi täysjyvä makarooneja
  • 1 litra punaista maitoa
  • 2 rkl vehnäjauhoja + 0,5 dl maitoa
  • suolaa
Keitä makaroonit suolalla maustetussa vedessä al denteksi. Noin 10 minuuttia.
Siivilöi ja kaada makrut kattilaan.

Kaada perään litra maitoa sekä keskenään sekoitetut vehnäjauho + maito suurusteeksi. Anna poreilla kunnes velli sakenee. Sekoita koko ajan jottei maito pala pohjaan.
Mausta suolalla.

Meillä tätä keitetään siis aina tuo pussillinen litraan maitoa, lisää tarvittaessa maitoa jos velli menee liian sakeaksi. Nyt ihan lähivuosina vaihdettiin makrut täysjyvään, eikä sitä maussa huomaa ollenkaan.

En tiedä onko tämä Kainuulainen herkku vai syödäänkö muuallakin Suomea? Oisko kenelläkään tietoa alkuperästä?

sunnuntai, marraskuuta 16, 2014

Hyvää Joulua -kirja, mikä ihana lahjaidea!

Sain taannoin kutsun ihanan kirjan julkkareihin.
Johanna Lindholm ja Teresa Välimäki kutsuivat juhlistamaan heidän Hyvää Joulua -kirjan julkistamista Helsinki Food Companyn tiloihin.

Paikalla oli ruokabloggaajien sekä -toimittajien kerma. Minä tietenkin mukana ;)
Olin jo käynyt aiemmin täällä Philadelphian kisatunnelmissa joten osasin odottaa tunnelmallista tilaa koristeineen.
Tarjoilut juomineen maistuivat vaikka aika ruuhkaa oli välillä.
Rakastuin kyllä kirjaan joten suosittelen ehdottomasti jouluihmisille lahjaideaksi. Itse tosin en jaksaisi odottaa joululahjaa vaan ostaisin jo ennen :D.
Ja mikäs siinä on viettää iltaa ihanan blogiystävän kera. Kiitos seurasta Peggy!
Kiitos upeasta ja kauniista kirjasta Teresa, Johanna ja Laura!
Kaikki kuvat tällä kertaa iPhonella joten sallinette rakeiset & pimeät kuvat.

keskiviikkona, marraskuuta 12, 2014

American Christmas Grill Joulumenu tasting - Klaus K

Olen saanut kutsun jo kaksi vuotta Klaus K -hotellin American Christmas Grill joulumenun maisteluun ja molempina kertoina olen ollut kipeänä. Nyt kolmas kerta toden sanoi ja pääsin vihdoin maistelemaan tai no vetämään ähkyt.

Klaus K on Suomen ensimmäinen design hotelli ja sijaitsee ihan Bulevardin alkupäässä. Mia Cederberg-Skvorc ja Mark Skvorc ostivat entisen Klaus Kurjen vuonna 2007 itselleen.

Ilta hämärsi kun saavuin hotelille.
Meidän bloggareiden pöydät oli katettu ihanasti amerikkalaisin koristein.
Mia sekä ravintolan kokki toivotti meidät tervetulleeksi sekä esittelivät koko joulumenun. Nami....
Ja saimme ihanan höyryävät talon omat glögit.
Alkuruokien kanssa meille tarjoiltiin kahta erilaista valkoviiniä, toinen Kaliforniasta ja toinen Washingtonista.
Alkuruokapöydässä oli tarjolla erilaisia leikkeleitä, makkaralla täytettyä kalkkunaballotiinia, ankanmaksapateeta omenahillokkeella, kuhaa ceviche, lohta, leppäsavustettua possun kassleria ja ihanaa Cobb-salaattia.
Suosikiksi nousi ehdottomasti ankanmaksapate, syntisen hyvää! Ja tietenkin Cobb-salaatti vaikkakin kaipasin tähän rapeaa pekonia en vähän vettynyttä.

Pääruokien kanssa saimme maistella muutamaa, jälleen amerikkalaista punaviiniä.
Pääruokien kylkeen saimme ihania vihanneksia & salaatteja, tryffelillä & parmesaanilla maustettua bataattipyreetä sekä rosmariini-sitruunasuolalla maustettuja pottuja.
Ja pääruokina karamellisoitua kalkkunaa, yrttikuorrutettua taimenta, grillattua marmorifilettä sekä kokonaisena grillattua possunkylkeä. Niin ja kurpitsaravioleja...ja minähän heti himoitsin niitä vaan mikäs maku se sieltä tupsahti summuun? Vuohenjuusto.

Siinä tuli kokkikin kysymään että kuka maistoi? No minä kun en niin vällää vuohenjuustosta. Nooh, kuulemma hyvä makuaisti :D
Ja lupasivat korjata listaan tuon.
Sisustus oli ihanan amerikkalaisen runsasta.
Uuh, ja sitten suunta jälkkäripöytään!
Tarjolla oli mm. keksilajitelma, tuhtia suklaakakkua, mustikkajuustokakkua, banaanikakkua maapähkinäkuorrutteen kera, lime-vadelmamoussekakkua, hedelmiä, juustoja, tryffeleitä, makeisia ja marmelaadeja.

Suosikikseni nousi juustokakku tietenkin sekä lime-vadelmamoussekakku joka oli ehkä aavistuksen löysää.
Kookoskeksit veivät kielen mennessään ja sitä myöten oli kyllä pakko lähteä kotiin kun sain kyydin mieheltä.

Voin lämpimästi suositella joulumenua Klaus K:ssa kun haluat jotain muuta kuin suomalaista jouluruokaa!

Illan tarjosi Klaus K.