lauantaina, joulukuuta 15, 2012

Valkosipuliset lihapasteijat

Meidän jouluun kuuluvat ehdottomasti valkosipuliset lihapasteijat. Ja tarinahan tämänkin taustalla on :).

Ensimmäiset vuodet anoppilan ruokapöydässä sekä joulupöydässä (siis aikasta kauan sitten) olivat aika haasteellisia koska nuorempana olin aika ruokarajoitteinen. 
Noh. Yksi päivä mieheni toi minulle pasteijoita ja kehui niitä maasta taivaaseen. Ja pakkohan minun oli maistaa ja voi että. Tai voi anoppini :)...parhaita mitä olin koskaan maistanut!
Anoppi tuli kysymään että maistuiko ja minä siinä kehumaan. Anoppi siihen että no tottakai maistui kun niissä oli niin paljon valkosipulia. TÄH?? Minä inhosin valkosipulia!!
No, en sen päivän jälkeen :). 

Tuosta päivästä lähtien meidän jouluun ovat valkosipuliset lihapasteijat kuuluneet ja aina teen ne omatekoisesta rahka-voitaikinasta. Niin tänäkin jouluna.
Rahka-voitaikina:

  • 250 g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 250 g maitorahkaa
Nypi pehmeä voi sekä vehnäjauhot & leivinjauhe keskenään. Lisää joukkoon maitorahka mahdollisimman vähän sekoittaen.
Laita taikina kylmään lepäämään noin puoleksi tunniksi.

Jos haluat lehtevyyttä pasteijoihin niin ota taikina jääkaapista, kaulitse levyksi ja taittele kolmeen osaan. Toista tämä noin 2-3 kertaa ja anna taikinan levätä kylmässä vielä puolisen tuntia.

Itse tykkään kaulita ja taitella, pasteijat saavat mehevämmän maun.

Täyte:

  • jauhelihaa
  • puuroriisiä keitettynä
  • kananmuna
  • suolaa
  • mustapippuria
  • valkosipulia puserrettuna maun mukaan
Paista jauheliha, mausta ja lisää joukkoon sama määrä keitettyä puuroriisiä. Lisää joukkoon kananmuna sekä puristettu valkosipuli. 
Jos teet isomman satsin täytettä niin käytä enemmän kananmunaa. Kananmunan tehtävä tässä täytteessä on sitoa täyte kasaan, joten näppituntumalla huomaat pian minkä verran kananmunaa tarvitaan.

Tähän en anna mitään määriä koska se on ihan mahdotonta :). Jokainen laittaa täytettä mielensä mukaan.

Kaulitse taikina levyksi, leikkaa neliön kokoisia paloja (kuten joulutorttuja), lisää täyte toiselle reunalle ja käännä kansi päälle. Paina haarukalla reunat kiinni, voitele kananmunalla ja paista noin 200 asteessa kunnes pinta saa väriä.


Nauti pasteijat heti tai pakasta kun ovat jäähtyneet.

Namskis!....niin ihania ja minä laitan paljon valkosipulia täytteeseen sillä näissä saa olla potkua!
Ihania jouluaattoiltana aikuisten kesken punaviinilasin kera ja maistuu kyllä Uuden vuoden juhlissakin :).

3 kommenttia:

Ekku kirjoitti...

Onpa jännä sattuma.Nää on kuulunu munkin jouluun aina lapsuudesta asti.Ja juuri noin perusmausteilla, että maut erottuu. Nää on joulun pakollinen herkku ja ihana semmoinen ilman turhaa kikkailua.

Essuliini kirjoitti...

Kiva lukea aina kun jokin tarina jollakin ohjeella :)
Ihania ovat varmasti, tuolla rahkataikinalla olen kans tehnyt pasteijoita ja ovat aina olleet syöjien mieleen :)

Taru K kirjoitti...

Näitä pitää ehkä tehdä matkaevääksi, kun mennään kohti Kajaania :)