lauantaina, syyskuuta 28, 2013

Omppukierteet

Meidän omppupuu tuotti hillittömän sadon tänä vuonna mutta kun omenat olivat aina kahden tai kolmen nipussa, meni aika paljon omppuja roskiin pilaantumisen vuoksi. Mutta on niitä riittänyt omppupiirakoihin ja yksi 25 kilon satsi vietiin mehustamoon. Tuosta määrästä saimme 15 litraa omenamehua joka pastöroitiin sekä c-vitaminoitiin, pullot mukaan ja hinta 25 €. Ei kyllä paha tuoreeksi omppumehuksi!

Vielä omppuja on maassa ja iso kulho keittiössä, tänä viikonloppuna viipaloinkin loput pakkaseen ja teempä soseeksikin.

Muutama viikko sitten teki mieli pullaa ja päätin kiehauttaa nopsan omenakompotin pullan sisään.

Omenakompotti:
  • kirpakoita omppuja (minulla taisi olla viisi)
  • vettä
  • ruokosokeria
  • vaniljasokeria 
  • kanelitanko
Pliko omenat ja kiehauta veden, ruokosokerin, vaniljasokerin ja kanelitangon kanssa. Vettä laitoin vain sen verran että omenat juuri peittyivät ja sokeria maun mukaan.
Anna poreilla miedolla lämmöllä kasaan.

Jäähdytä ja poista kanelitanko

Omppukierteet:

  • pullataikinaa
  • omenakompottia
  • Valion vaniljarahkaa
  • kanelia
  • kananmunaa voiteluun
  • raesokeria koristeeksi

Pullataikinan tein luotto-ohjeellani ja käytin tähän puolet taikinasta, toisesta puolesta muotoutui pikkumiehen herkuksi korvapuusteja.

Kun taikina on kohonnut niin kaulitse se levyksi, aivan kuten tekisit korvapuusteja. Levitä pinnalle purkki Valion vaniljarahkaa ja levitä päälle omenakompotti. Ripottele pinnalle kanelia.
Kääri koko komeus tiukaksi rullaksi ja leikkaa noin kahden senti paksuisiksi viipaleiksi.
Löysin kaappien kätköistä ihan perusruokakaupasta ostettuja pullavuokia ja ne toimi tässä loistavasti.

Aseta pullat vuokiin ja anna kohota lähes kaksinkertaisiksi.
Voitele kananmunalla ja ripottele päälle paljon raesokeria. Siis meillä ainakin ripotellaan paljon :).

Paista noin 180 asteessa 10-15 minuuttia tai kunnes pullan pinta on saanut kauniin värin.
Näitä tuli ihan reilusti ja sain vierasvaraksi pakkaseen. Omena maistuu juurikin hyvältä kietoutuneena pehmoiseen pullataikinaan.

Mihin sinä olet käyttänyt tämän syksyn omenasatoa?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikö mehustamon kautta lähtenyt mehua siiderin tekoon, niinkuin viime syksynä suunnittelit? -PT

Terhi kirjoitti...

No ei lähtenyt :(. Ei mielestäni kuitenkaan tullut tarpeeksi mehua kun pikkumies halusi siis mehua. Ensi syksynä on sitten ihan pakko tehdä!