Aika monesti iltaa kohden alkaa tekemään mieli jotain hyvää, eikä aina sitä makeaa.
Harvemmin tulee etukäteen mietittyä iltapalapiirakan sisältöä ja onneksi kotoa löytyy aina pohjaan ainekset. Pidän myös jääkaapissa aina jotain hapanmaitotuotetta; piimää, kermaviiliä, ranskankermaa, rahkaa jne. Yleensä meiltä löytyy myös lähes aina jotain leikkelettä, makkaraa tai muuta protskua sekä juustoja aina. Noh, näistähän jo piirakka syntyy!
Tällä kertaa jääkaapissa oli erilaisia cheddarpaloja sekä salamia, jonka olin ostanut sliceina lihatiskiltä. Basilikapuska veteli jo viimeisiään, joten sopi oivasti piirakan sisään.
Tein jälleen piirakan Iittalan suorakaiteen muotoiseen Teema-vuokaan, joten tämä taikina on sopiva siihen.
Pohjataikina:
- 100 g voita
- noin 3,5 dl vehnäjauhoja
- 1,5 tl leivinjauhetta
- purkki kermaviiliä
Sekoita pehmeään voihin jauhot.
Lisää joukkoon kermaviili nopeasti sekoittaen ja anna levätä kylmässä sen aikaa kun valmistat täytteen.
Täyte:
- salamia kuutioina/pieninä siivuina
- cheddarjuustoa raasteena (osta kokonaisia paloja ja raasta)
- kourallinen kirsikkatomaatteja
- tuoretta basilikaa maun mukaan
- 1 banaanisalottisipuli suikaleina
- 1 kananmuna
- 1 purkki ranskankermaa
- 1 dl ruokakermaa
- 1 tl suolaa
- mustapippuria myllystä muutama pyöräytys
Sekoita kaikki täytteen aineet.
Painele taikina vuokaan ja lapa päälle täyte.
Paista noin 190 asteessa kunnes piirakan pinta saa väriä ja piirakka alkaa irtoamaan vuoan reunoilta.
En saanut kuvaa kypsästä piirakasta saatikka palasta kun tämä hävisi parempiin suihin saman tien :). Hyvä niin!
Aikanaan kehuin valmiita piirakkataikinoita joita saa pakastealtaasta vaan nykyisin kyllä tulee tehtyä aina itse. Jos vertaa aikaa pakastetaikinan sulattamiseen ja itse tehtävään taikinaan niin eipä siinä paljoa eroa ole. Tehkää siis mieluusti itse!
Nykyään juhlissa menee enemmän suolaisia herkkuja, joten tämä piirakka sopii erittäin hyvin vuoden jokaiseen juhlaan. Vinkki-vinkki...haittaaks se :)
Jään pian talvilomalle ja suuntaan kaukomaille mutta raporttia tulossa sen jälkeen ruoasta ja toivottasti myös ruokakurssista :).
1 kommentti:
olenkin jo kaivannut juttujasi/reseptejäsi mutta oikein hyvää lomaa sinulle/teille:mihin suuntaatte? t. Rida (joka oli se ano siinä Swarowski-jutussa)
Lähetä kommentti