Kun ilmat viilenee niin minun alkaa tekemään mieli leipää ja lämpöistä sellaista. Suunnitelmissa on kokeiluja leipien ihmeellisessä maailmassa tässä tulevan syksyn sekä talven aikana. Ja mikä onkaan maistuvampaa kuin itse paistettu leipä!
Arki-iltaisin ei monien kohotuksien leipäsessioita ehdi tekemään joten sämpylät ovat loistava valinta. Ja sämpylöitä voi varioida niin maun kuin ulkonäönkin puolesta.
Hunajaiset solmusämpylät:
- 5 dl punaista maitoa
- 25 g tuoretta hiivaa
- 2 tl suolaa
- 4 rkl hunajaa
- 100 g sulatettua voita
- 5 dl grahamjauhoja
- noin 8 dl sämpyläjauhoja
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen tuore hiiva. Anna tekeytyä viitisen minuuttia.
Lisää joukkoon suola, hunaja ja jauhoja. Sekoita ja alusta taikinaa lisäämällä jauhoja. Lisää rasva sekä loput jauhot ja alusta taikina pehmeäksi.
Anna taikinan kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle.
Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois.
Ota taikinasta paloja, pyöritä ne pitkuloiksi ja kietaise solmulle.
Anna sämpylöiden kohota noin vartin verran, voitele maidolla ja paista noin 225 asteessa 10-15 minuuttia.Sämpylät solmussa :). Sipaisu voita ja lasi maitoa, nami!
Vinkki! Niin sanotuiksi kateleiviksi juhlapöytään sopii loistavasti muotoon leivotut sämpylät.
2 kommenttia:
Täällä myös yksi leivontakärpäsen pureman tänään saannut.... Ihmettelinkin vähän itseäni, ettämikäs nyt, mutta kun luen postaustasi niin totta tuo viilenevä ilma.... Alkaa ihan eri tavalla kiinnostamaan kodin hoito ja siihen liittyvät jutut näin syksyn saapuessa - pesää kuntoon talviunia varten:D
Kuulostaapa hyvältä nämä solmusämpylät, pitääpä joku päivä tehdä ohjeellasi. Täällä ilmoittautuu toinen joka syksyn tullen aloittaa sämpyläkauden. Joulun jälkeen paukkupakkasilla taas leivotaan pullaa. En tiedä mistä moinen tapa :D
Oikein mukavaa syksyä!
Lähetä kommentti